Нередности в качеството на питейна вода установиха отново на различни места в областта експерти от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Докладът на специалистите за второто тримесечие на годината показва, че най-засегнати от проблема са селата в региона, предаде кореспондент на "Фокус“. Заради несъответствия на химичните и микробиологичните показатели на животворната течност, експертите са издали четири предписания и четири акта.

При 20 от общо 147 изследвани проби питейна вода от централни водоизточници са установени отклонения от нормите.

Несъответствие по микробиологични показатели е констатирано в селата Райковци и Средни колиби. Там от чешмите тече вода с бактериите коли форми, ешерихия коли и ентерококи. В Буйновци пък животворната течност е с ентерококи. Взетите контролни проби от Райковци са стандартни, а повторен анализ за Буйновци и Средни колиби предстои през юли.

Вода със завишени нитрати пък пият в Хаджидимитрово, Алеково, Горна Студена, Стрелец, Никюп, Сухиндол, Горна Липница, Орловец, Каранци, Иванча, Стефан. Стамболово, Върбовка, Обединение, Совата, Коевци, Деляновци и Червена.

През тримесечието са изследвани 14 проби води от минералните водоизточници в Свищов, Овча могила, Полски Тръмбеш и Обединение. Отклонения в нормите са установени в пунктове от водопреносната мрежа в лятната къпалня и водоизточника в Полски Тръмбеш по показатели колиформи, ентерококи, общ брой на мезофилните аеробни микроорганизми при 22оС и общ брой на мезофилните аеробни микроорганизми при 37оС. Контролните проби и от двата пункта са стандартни.

Четирите предписания, издадени в периода, са до управителя на "ВиК Йовковци“. Те са за предприемане на мерки, осигуряващи качества на водата, отговарящи на изискванията за питейно-битови цели в селата Райковци, Средни колиби и Буйновци.

Актовете за административни нарушения са написани на отговорните лица, като три от тях са за неизвършени задължителни периодични медицински прегледи и един за лоши микробиологични резултати в питейната вода за село Райковци.