20 нерегламентирани сметища на територията на Великотърновска и Габровска области са почистени през месец юни. Това отчитат от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Неправомерно изхвърлени боклуци е имало в землищата на селата Пушево и Леденик, край Велико Търново, край село Кесарево, край Драново, около тревненските села - Черновръх, Радевци, Енчовци, както и край самата Трявна. Нерегламентирани сметища е имало още край Елена и селата Майско, Средни колиби, Константин, край Златарица и района на севлиевските села Петко Славейков и Ряховците.

През юни експертите от РИОСВ са извършили общо 120 проверки. В рамките на осъществения контрол са издадени 15 предписания и 10 акта за установени административни нарушения.

"Съставен е акт на дружество, което не поддържа досие за стационарното хладилно климатично оборудване, съгласно изискванията на Наредба № 1 от 17.02.2017 година, тъй като не вписва регулярно данни, касаещи проверките за извършени течове на оборудването. Два акта са съставени на кметове на кметства за непредприемане на мерки за предотвратяване образуването на нерегламентирани сметища и организиране на своевременното им почистване. Четири акта са съставени на юридически лица за неводене на отчетност за отпадъците или за водене на невярна отчетност, което се явява нарушение на Закона за управление на отпадъците. По същия закон са съставени два акта на физически лица за извършване на дейности по съхраняване и разглобяване на ИУМПС без необходимото разрешение. Акт за установено нарушение е съставен и на физическо лице за нарушение на забраната за "промяна на начина на трайно ползване, разораване, залесяване и превръщане в трайни насаждения на ливади, пасища и мери при ползването на земеделските земи като такива“, въведена със заповедта за обявяване на ЗЗ BG0000263 "Скалско", което е нарушение на Закона за биологичното разнообразие“, обясни Милка Асенова от екоинспекцията.

През месеца са постъпили три сигнала за задушлива миризма и задименост в кв. "Бузлуджа“ във Велико Търново. И трите оплаквания са срещу "Кроношпан България“, и по трите отново не са установени нарушения.