Добра е реколтата от смилянски фасул тази година в селата от Горното поречие на река Арда. Това каза за "Фокус“ Сафидин Чикуртев – председател на Кредитната кооперация в село Смилян. "Дребният шарен фасул е повече като количества, а едрият е по-малко, но реколтата е добра и производителите са доволни. Все още обаче не може да се каже какви са общите количества фасул, произведени тази година в района“, поясни Чикуртев.

Той отбеляза, че някои от производителите прекаляват с цената и продават смилянския фасул на цени от 19-20 лв. "Това е прекалено висока цена. Миналата година беше 15-16 лв. за килограм. Според мен, нормалната цена е 15 лв. и за двата вида, най-много 17 лв. за едрия, който е в по-малки количества тази година. Прекалено висока е цена от 20 лв. за килограм“, категоричен е Чикуртев. Той посочи, че ще се опита за предстоящия Празник на смилянския фасул, който ще се проведе от 20 до 22 октомври, да призове производителите да го продават на по-разумни цени от 15 до 17 лв., а не до 20 лв. Това, по думите му, е достойна цена.  

Чикуртев посочи, че има пазар за производителите на боба. "Има хора, които идват в района специално, за да си купят от вкусното вариво. То е много търсено и от туристите, които посещават селата от Горното поречие на река Арда. Някои стопани имат и купувачи от страната, които ги познават и им поръчват определени количества, които те им изпращат. Тазгодишната продукция ще се реализира, но ако не се прекалява с цената“, категоричен е Чикуртев. Той уточни, че заради високи цени, има производители, които през миналата година не са успели да реализират продукцията си и имат останали количества, което не е нормално.

Председателят на Кредитната кооперация в Смилян уточни, че броят на хората, които се занимават с отглеждане на смилянски фасул в Смилян и околните села се запазва през годините. "Производителите, които си гледат фасул го правят всяка година. Това е традиционен поминък за жителите от селата в Горното поречие на река Арда и няма хора, които са се отказали от отглеждането на смилянския фасул“, каза още Сафидин Чикуртев.

Нели ГЕРГЬОВСКА