Районният съд в Дупница взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“ по отношение на обвиняем за грабеж, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. 20-годишният К. Иванов е привлечен като обвиняем за грабеж, извършен с 3 деяния за едно денонощие в Бобов дол. Съдът уважи искането на прокуратурата за вземане на най- тежката мярка за неотклонение.

Прокуратурата посочва в искането си, че обвиняемият е отнел първоначално чужди движими вещи на стойност 40 лева от владението на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои, като го е заплашил с джобно ножче и думите "Дай ми парите, иначе ще те наръгам". По-късно е отнел 40 лв., отново заплашвайки собственика. При една и съща обстановка и еднородност на вината е отнел още 50 лева.

Видно от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, за което му е било повдигнато обвинение. Признал се е за виновен. Осъждан е като непълнолетен за извършени деяния по чл. 198, а именно грабеж, както и за кражба в квалифицирания състав на деянието. От събраните по делото доказателства е видно, че съществува и реалната опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление.

Видно от разпита на пострадалия, който е човек с увреждания, в безпомощно състояние, при извършване на деянието същият е бил заплашван с нож. При разпита си, той е заявил, че постоянно е тормозен от обвиняемия с искането да му бъдат давани пари, се посочва в мотивите на съдия Мая Гиздова за вземане на най- тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Определението на РС – Дупница може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.