Мярка за неотклонение "Задържане под стража“ по отношение обвиняем в държане на високорискови наркотични вещества – канабис и амфетамин, определи Районен съд – Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Кюстендил. 20 - годишният мъж е привлечен като обвиняем, за това че на 23.10.2024 г., в гр. Кюстендил, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал в себе си и в стая в дома си високорискови наркотични вещества, с общо бруто тегло 0,017 кг – престъпление по чл. 354а, ал.3, пр.2, т.1 от НК.

Съдът счита, че от доказателствения материал събран към момента, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият А. С. е държал в себе си без надлежно разрешително канабис и амфетамин, в стая в дома си. От приложения бюлетин за съдимост се установява, че обвиняемият е извършил настоящето деяние в условията на изпитателния срок по предходно осъждане, за идентично деяние, което е тежко по смисъла на НК и предполага едно трайно престъпно поведение.

Налице е реална опасност  обвиняемият да извърши друго престъпление и да се укрие, поради което настоящият съдебен състав счита, че следва да уважи искането на РП – Кюстендил за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража“, пише в мотивите на съдия Светослав Петров.

Определението на Районен съд – Кюстендил, с което по отношение на обвиняемия А. С. е взета най- тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“ подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд - Кюстендил.