20 години затвор получи мъж за убийство на свой съселянин в смолянското село Чокманово, което разтърси жителите на населеното място и региона. Мъжът ще трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим.

Делото влезе днес в съда и приключи още на разпоредително заседание, съобщи за "Фокус“ окръжния прокурор на Смолян, Недко Симов, който е и наблюдаващ прокурор по делото. "По желание на подсъдимия и неговият защитник, се проведе съкратено съдебно следствие, при което не се наложи да се призовават и разпитват свидетели и вещи лица. Приключихме съдебното следствие, като приобщихме материалите от досъдебната фаза. Съдът прие, че са събрани по надлежния от НПК ред и отидохме към обвинителна реч и пледоарии. Съдът призна подсъдимият за виновен в извършване на престъплението, за което бе повдигнато обвинението от Окръжна прокуратура – Смолян, а именно по чл. 116, ал. 1, т. 6, във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс, което е квалифициран състав на убийство, извършен по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост. Наложеното наказание е 20 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим. Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив“, поясни прокурор Симов.

Той припомни, че на 28 януари 2023 г. в къща в Чокманово след почерпка с алкохол се стигнало до сбиването. "В резултат на нанесени множество удари с ръце, в главата както и с метален тиган в областта на главата, а в последствие след падането с ритници по главата и накрая с три прободни рани в областта на гърдите, пострадалият е починал. Като от начина и интензитета на нанасяне на нараняванията се доказва, че смъртта е настъпила по особено мъчителен начин за пострадалия. Той е изпитал болка и е осъзнавал какво се случва с него, без да е имал възможност да противодейства. Това, че е извършено с множество удари изразява и особената жестокост от страна на извършителя, който след като е изпаднал в безпомощно състояние вече при падането му е нанесъл прободните рани, които са с дълбочина чак до черния дроб. Тези всички доказателства послужиха за постановяване на присъдата от Окръжен съд – Смолян“, обясни още прокурор Симов.