20 371 души са аплодирали спектаклите на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново през първото полугодие на 2023-а. Културната институция отчита близо 300 000 лева приходи от продадени билети, предаде кореспондент на "Фокус“.

"Активният творчески сезон за нашия театър още не е приключил. И драматичният, и музикалният отдел не са спирали да репетират и да играят активно през месец юли, когато предстои и участието ни в "Сцена на вековете" на Царевец с операта "Дон Жуан" на Моцарт. Ще почиваме само за две седмици през август", обяснява директорът на театъра Васил Вълчев.

Той отчете, че по приходи от продажба на билети и брой изиграни спектакли театърът е надминал същия период на 2022 година. Тогава представленията са били 56, зрителите 10 447, а приходите - 142 000 лева.

От началото на 2023-а артистите са изиграли 26 постановки на собствена сцена и още 51 - в турне. Посетили са 30 града в страната. Най-силен до момента е месец април, когато са представени общо 20 спектакъла пред 5 792 зрители, а приходът от тях възлиза на 104 449 лв.

Четири са премиерните заглавия. Първият нов спектакъл е "Птица в клетка“, създаден по едноименната пиеса на Йонка Илиева. Мегаоперата "Дон Жуан“ от В. А. Моцарт, която ще бъде представена и на 21 юли от 21 часа на откритата сцена на Царевец, е другото ново заглавие в афиша на МДТ. В навечерието на празника на Велико Търново бе премиерата на концерта "Дихание“ с участието на Орлин Горанов, солисти и оркестъра на великотърновския театър. Другият успешен съвместен проект е "Симфонично пътешествие“ с музикантите от супергрупата "Фондацията“. Три са играните детски заглавия – "Пипи Дългото чорапче“, мюзикълите "Патиланци“ и "Мечо Пух“.

Отчетът на великотърновския театър показва още, че най-много зрители – 5 478 души, и най-големи приходи в размер на 72 889 лв. за първото шестмесечие са реализирани от спектакъла "Не сме от тях“. С него артистите от драматичния състав на МДТ завоюваха наградата "Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък. След комедията се нарежда премиерният концерт "Дихание“ с Орлин Горанов, който са аплодирали 35 654 зрители, а приходът от него е възлиза на 70 676 лв.