Близките на тримата убити при кървавата драма в Рогош искат общо 2 300 000 лева кръвнина от извършителя на деянието. Претендират и за още 4500 лева за направените разноски по погребенията. Гражданските искове за претърпени неимуществени и имуществени вреди бяха приети от съда за съвместно разглеждане едновременно с наказателното производство, предава Plovdiv24.bg.

Подсъдим за престъплението е 42-годишният Николай Христов, а майка му Надежда Христова заедно с адвокат Валери Стоичков го защитават.

Христов е предаден на съд за това, че на 06.08.2022 г. в с. Рогош, обл. Пловдив,  чрез използване на огнестрелно оръжие - едноцевна, гладкоцевна пушка, умишлено е умъртвил повече от едно лице, а именно трима мъже -  Енчо Манолов, на 71 г., Стефан Манолов, на 49 г., и Веселин Манолов, на 44 г., като на същата дата и място и със същото огнестрелно оръжие е направил опит умишлено да умъртви 51-годишната Софка Халачева - престъпление по чл. 116 ал. 1 т.4 пр.3 т.6 пр. 1 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Той е предаден на съд и за това, че на 06. 08.2022 г. в с. Рогош, обл. Пловдив, е държал огнестрелно оръжие - едноцевна, гладкоцевна пушка и 24 броя патрони 12-ти калибър, без да има за това надлежно разрешение-престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Николай Христов и пострадалите били роднини и живеели в един двор, в който имало постройки. Те спорили за тяхната собственост. Конфликтът между роднините ескалирал на 6 август 2022 г. Николай отправил обидна реплика към Енчо Манолов. Часове по-късно негови роднини отишли в къщата на Николай Христов и започнали да чупят външното остъкление.

В този момент Николай Христов извадил държаната от него незаконна пушка и открил стрелба по тях. Енчо, Стефан и Веселин получили тежки наранявания, в резултат на които настъпила смъртта им. При инцидента е била ранена Софка, като тя е била настанена в болницата за лечение.

След деянието Николай сам се обадил на телефон 112 и казал, че е убил трима души. Той е с мярка за неотклонение "задържане под стража". 

По време на днешното разпоредително заседание адвокат Валери Стоичков поиска процесът да протече по реда на съкратената процедура, но да бъдат призовани за разпит част от свидетелите и част от вещите лица. Прокурорът и защитата на пострадалите обаче смятат, че по този начин няма да се постигне пълно изясняване на обстоятелствата, довели до трагедията.

Конфликтът между роднините явно има сериозна предистория, тъй като убитият Енчо приживе е бил съден за нанасяне на средна телесна повреда на бащата на подсъдимия. По настояване на адвокат Стоичков съдът ще изиска свидетелството за съдимост на покойния. 

Първото редовно заседание е насрочено за 16 октомври. Още в началото пространни обяснения ще дава подсъдимият Николай Христов.