За месец декември 2021 г. Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е извършила 47 проверки. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян инж. Емилия Даракчиев – директор на Инспекцията. Констатирани са 193 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, в т.ч. по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд – 97 и по трудовите правоотношения – 96. За тяхното отстраняване са приложени 169 принудителни административни мерки. За отчетния месец, 2 лица са констатирани да полагат труд без сключен трудов договор в писмена форма и 4 лица са преминали от 4-часов работен ден на пълно работно време – 8 часа. През отчетния месец не са установени забавени трудови възнаграждения на работници и служители, поясни инж. Даракчиева.

За отчетния период са издадени 17 наказателни постановления, влезлите в сила са 24 бр. с обща сума на наложените имуществени санкции в размер на 13 800 лв.

"От декември, Дирекцията в Смолян извършва на проверки на търговските обекти в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Основни акценти на тези проверки е спазване на изискванията по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения, на работното време и почивките, по заплащането на труда, по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа, както и дали са въведени противоепидемични мерки“, обясни инж. Даракчиева. .

Тя уточни, че сезонната заетост е високорискова по отношение на недекларирания труд, тъй като поради краткосрочността ѝ, и работещите са склонни да се отказват от свои трудови и осигурителни права, като работят без договор или договарят част от възнагражденията си устно. Инспекцията по труда - Смолян напомня, че правата и на работещите, и на работодателите се гарантират в най-пълна степен само ако са договорени писмено в трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите. За да бъдат защитени в най-пълна степен правата им, работниците и служителите следва да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно и да подават сигнали, докато още са на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд.

Инж. Даракчиева допълни, че честа практика е в Инспекцията по труда да постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Инспекцията по труда не могат да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението, договорено устно. Следва да се има предвид, че контролните органи на Инспекцията по труда имат правомощия да задължат работодателя да изплати възнагражденията само до договорения писмено размер, каза още инж. Даракчиева.

Нели ГЕРГЬОВСКА