19 села от Великотърновска област посрещат празниците на воден режим. Това показва анализ на Регионалната здравна инспекция в старата столица, който определя качеството на водата в десетте общини в региона, предаде кореспондент на "Фокус“.

Населените места, които ще изпратят 2023-а с режимно водопадаване, са: в община Велико Търново – Ресен и Никюп; в община Елена – Усои, Майско, Буйновци и Костел; в община Павликени – Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка, Караисен, Димча и Патреш; в община Сухиндол – Бяла река; в община Свищов – Хаджидимитрово, Горна Студена, Овча Могила, Александрово; в община Горна Оряховица – Стрелец.

"Фокус“ припомня, че през тази седмица жителите на Хаджидимитрово се оплакаха от режима си и получиха уверението на местната власт, че ще направи всичко възможно да реши проблемите им в най-кратки срокове. Освен това хора от Бутово /община Павликени/ излязоха на протест заради липсата на вода и заплашиха, че ще затворят жп линията София – Варна, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Докладът на РЗИ показва още, че във водата в павликенското село Върбовка е констатирано наличие на бактерията Ешерихия коли. В началото на месеца здравните инспектори са издали предписание до управителя на ВиК "Йовковци“ за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване и доставяне на безопасна и чиста питейна вода за населението на селото, която задължително трябва да отговаря на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.