Предоставянето на временен възмезден безлихвен заем от 180 000 лева за "Медицински център за рехабилитация и спортна медицина I-Пловдив" ЕООД възбуди полемика в пловдивския общински съвет. Причина за дискусията стана предложението откъде да бъдат взети необходимите пари, а именно - от средствата за проектиране на нов мост над река Марица и връзката между районите "Южен" и "Тракия", предава Plovdiv24.bg.

Слави Георгиев пръв изрази притеснения и опасения, че ръководството на община Пловдив се отказва от т. нар. "вътрешен ринг", чрез който значително ще се облекчи трафикът в града. 

"Аз съм един от най-върлите привърженици и радетели да се случат тези неща. Проектът, който заварих, не е това, което очаквах и по нищо не се отличава от останалите мостове като визия. Ако искаме да приличаме на Прага и Будапеща, трябва да помислим какво желаем и какво търсим като визия" - заяви в отговор заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов.

Проектът за нов мост над Марица е от 2013 г. и е изостанал чувствително и от ОУП, и от развитието на града. Пашов обясни, че сега вече има изградени велоаели по крайбрежните булеварди, а в съществуващия проект няма свързаност между тях. Освен това по ОУП продължението на бул. "Северен" е 2 две платна по две ленти, на бул. "България" при стадион "Марица" връзката е кръгово кръстовище, което по никакъв начин не кореспорндира с Генералния план за организация на движението и да отива към външния ринг с цел разтоварване на "Васил Априлов".

Относно ремонта на Спортния диспансер заместник-кметът с ресор  "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков уточни, че е проведена поръчка за инженеринг, избран е изпълнител и средствата са необходими за довършване на проекта. С този проект ще се кандидатства пред МРРБ за финансиране с 6,7 милиона лева по "Региони в растеж" за цялостно обновяване. Самият Темелков обяви, че е с две ръце за нов мост. 

По-късно предложението бе прието.

Подробности - в прикаченото видео!