18-годишен младеж и бивш полицай получиха почетни плакети за проявена гражданска доблест при задържане на извършител на престъпление. Наградите им връчи лично директорът на ОД на МВР – Велико Търново ст. комисар Димитър Машов, предаде кореспондент на "Фокус“. Това се случи в Свищов в навечерието на Професионалния празник на Министерството на вътрешните работи. В крайдунавския град бе открита и Детска лятна полицейска академия.

Единият от наградените е 18-годишния Денис Ангелов от Свищов, който получи плакет за проявена гражданска доблест, смелост и съобразителност при задържане на извършител на грабеж. Денис е завършил Спортното училище в Плевен, занимава се сериозно с борба, желае да се развива професионално в тази посока и мечтае да стане част от Националния отбор по борба на България.

Поради невъзможност да присъства на церемонията наградата на Росен Василев - вторият отличен /бивш полицай/ прие началникът на РУ – Свищов главен инспектор Момчил Златев, който пое ангажимент да му я връчи.

На 8 юни около 13:30 часа в полицейското управление в Свищов съдействие е потърсил местен жител, който обяснил, че в тотопункт в града е извършен грабеж. Първоначалната информация била, че маскиран мъж е нахлул в помещението, насочил към служителката  пистолет (за който по-късно е изяснено, че е играчка), със сила и заплахи отнел сумата от 800 лв. и побързал да изчезне. Благодарение на бързата и адекватна намеса на двамата доблестни граждани на Свищов извършителят беше задържан за минути. До пристигането на полицейските екипи, без да се колебае и с риск за собственото си здраве и живот, Денис го е последвал и същевременно е сигнализирал полицейското управление, а Росен Василев, ставайки свидетел на случващото се, незабавно е задействал полицейските си инстинкти и задържал маскирания мъж – 29-годишен свищовлия. По случая се води досъдебно производство.

Старши комисар Машов благодари на двамата за оказаната помощ и проявена гражданска позиция и заяви, че жителите на Свищов имат истински герои, с които трябва да се гордеят. Той пожела на двамата да са здрави и да постигнат още много и значими успехи.