17 са новите български заглавия, които успяха да се класират за финала на дванадесетото издание на Европейския фестивал за детска песен "Златни искри 2024“  във Варна. Сред авторите са някои от най-популярните български композитори  като Хайгашод Агасян, Валери Костов, Пепи Писарски и Светослав Лобошки чиито творби са познати и обичани от публиката. Наред с тях се открояват и млади автори, които правят своя дебют на  сцената във Варна и които носят със себе си свежи идеи и иновативни подходи към детската музика. Сред тях са композиторът Димитър Атанасов (познат ни и от дуета Димитър и Христо), рок-музикантът Боян Гегов, DJ Nick,  както и варненките Невяна Цветкова – DIVA VOCAL и Мария Стойнова.

Особеността на селекционния процес и тази година беше анонимността, с която журито оцени произведенията. Този метод осигурява справедлива и безпристрастна оценка на всяка песен, като членовете на журито нямат информация за авторите по време на подбора. Така се дава равен шанс на всички участници, независимо дали са утвърдени имена в българската музикална сцена или нови таланти. С този подход се поддържа високо ниво на конкурсната програма и се дава възможност на млади и перспективни творци да пробият в музикалния свят. В селекцията на българските песни участваха композиторът Стефан Илиев, Христо Николов – музикален редактор от БНР – Варна, продуцентът Марин Маринов и поетът Красимир Симеонов.

"Българските песни, които ще се представят в конкурса, ще се съревновават с предложенията от други европейски страни, които ще бъдат избрани в следващите дни. Този международен елемент добавя още повече значимост на селекцията, тъй като всяка българска композиция ще трябва да отстоява мястото си сред музикалните творби от различни краища на Европа. Именно това прави "Златни искри“ не само състезание, но и витрина за културния и музикалния обмен между страните“, сподели Доно Цветков, основател на фестивала.

Организатор на събитието е фондация "Откритие“, с подкрепата  на  Министерството на културата на Република България, сдружението за защита на авторски права "Музикаутор“, БНР  - Радио Варна, фонд "Култура“ на Община Варна.