Във връзка с ограничаването на пътнотранспортния травматизъм на територията на област Смолян от 1 януари до 30 септември са изпратени 176 сигнални писма до стопаните на пътя за отстраняване на проблеми по пътната инфраструктура и знаковото стопанство. Това съобщи на брифинг началникът на "Пътна полиция“ – Смолян, гл. инспектор Пламен Йорданов, предаде репортер на "Фокус“. "131 сигнала са изпратени до общините, 40 до Областно пътно управление – Смолян и 5 до собственици на частни пътища. Най-често нередностите са изтрита пътна маркировка, нарушение по пътната настилка, липса на знаци или знаци с нарушена цялост, проблемни шахти, растителност, която закрива знаците. В голяма част от сигналите, проблемите се отстраняват на момента. Винаги след подаване на сигнала извършваме насрещна проверка и контрол дали са изпълнени нашите указания от стопаните на пътя“, уточни г. инсп. Йорданов.

Той уточни, че в хода на засилените проверки през изминалата седмица са извършени 2215 проверки, при които са установени 631 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 125 акта и 484 фиша. В рамките на специализираната полицейска операция през изминалата седмица за контрол на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални технически превозни средства, са проверени 41 водачи и са установени 16 нарушения.

Началникът на "Пътна полиция“ – Смолян, допълни, че няма регистрирани тежки ПТП в областта през изминалата седмица. "Липсата им е положителна тенденция, която показва, че превантивните меки и засиления контрол на пътя дават резултат. Направеният анализ на пътнотранспортния травматизъм на територията на ОДМВР - Смолян за периода от 1 януари до 30 юни т. г. могат да се изведат няколко изводи. За полугодието са регистрирани 171 ПТП, от които 131 с материални щети, 40 тежки ПТП, с ранени 48 участника и един загинал. За същия период на 2023 г. е имало 139 ПТП, от които 104 леки, 35 тежки с ранени и двама загинали. Има увеличение на ПТП с 32 броя за периода. Леките са повече с 27, а тежките с 5, като ранените са с четирима повече. Има намаление при жертвите“, посочи гл. инсп. Йорданов.

Той уточни, че преобладаващата причина за възникване на тези ПТП, е нарушение от страна на водачите на МПС. Най-честите нарушения от тяхна страна са съобразена скорост, при които са настъпили 34 ПТП с 10 ранени, други нарушения на водачите, при които са настъпили 50 ПТП, със 7 ранени. Следващата причина е внезапна промяна в посоката на движение – 16 ПТП, с 6 ранени, навлизане в насрещното движение - 15 ПТП, с 9 ранени. Загиналият е пешеходец, като причината е неправилно движение на заден ход от страна на водача на МПС, обясни началникът на "Пътна полиция“ - Смолян.

Той подчерта, че използването на предпазни колани, каски и детски системи са от ключово значение. "Пренебрегва се използването на предпазни колани от пътниците на задните седалки и това води до сериозни наранявания при пътнотранспортни произшествия. Нека заедно да работим за безопасността на пътя, спазвайки правилата и проявявайки отговорност към всички останали участници в движението“, призова гл. инсп. Йорданов.