175 лекари, специалисти по здравни грижи и служители на МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Горна Оряховица се подписаха в подкрепа на оставането на д-р Иван Иванов на поста му управител на лечебното заведение, предаде кореспондент на "Фокус". По инициатива на лекари и служители бе изготвена декларация в подкрепа на д-р Иванов. Тя и подписката бяха внесени в Община Горна Оряховица - до кмета на общината и до председателя на Общинския съвет, който е принципал на МБАЛ.

Инициативата за подкрепа от колектива на болницата е във връзка с входирана в Обс оставка на управителя д-р Иванов, която ще бъде разгледана и гласувана на сесия на местния парламент на 27 юли.

Поводът за депозираната оставка е казусът с трагично загиналата след разкъсвания от кучета в Долна Оряховица Мирослава Стоянова, която работеше като санитарка в МБАЛ. След извършена проверка, от НОИ - ТД Велико Търново излязоха с разпореждане, че случилото се е трудова злополука, тъй като инцидентът е станал, когато Стоянова е тръгвала за работа.

На база разпореждането на НОИ адвокатът на наследниците на починалата предяви иск към болницата на стойност 450 000 лева.

Поисканото рекордно обезщетение предизвика напрежение, коментари и разнопосочни оценки в Общинския съвет, който е принципал на МБАЛ, а управителят д-р Иван Иванов входира своята оставка на 12 юли в Обс.

Ето и пълния текст на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я  З А  П О Д К Р Е П А

от

МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МБАЛ "СВ. ИВАН РИЛСКИ ГОРНА ОРЯХОВИЦА“ ЕООД

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние, долуподписаните лекари, медицински специалисти и служители на Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Иван Рилски“ – гр. Горна Оряховица, заявяваме своята безрезервна подкрепа към управителя на лечебното заведение д-р Иван Иванов и се обявяваме против това да бъде приемана неговата оставка.

Категорично не споделяме обвиненията на част от общинските съветници от Общински съвет – Горна Оряховица срещу д-р Иванов, във връзка с предявения спрямо болницата иск за изплащане на парично обезщетение, вследствие на трагичния инцидент с колегата ни Мирослава Стоянова.

Считаме, че с подобни изказвания се дискредитира доброто име на ръководителя на лечебницата в настоящата ситуация, като в случай, че той бъде отстранен, съществува риск това да доведе до нестабилност в управлението на болницата, напускане на наши колеги и непредсказуемост за развитието й.

Наясно сме, че злополуката, сполетяла Мирослава Стоянова, е непредвидимо събитие и няма как управителят д-р Иван Иванов да носи отговорност за случилото се.

Д-р Иванов е пример за успешен мениджър, който благодарение на знанията, уменията и контактите си успя за стабилизира във всички аспекти Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Иван Рилски“ – гр. Горна Оряховица, чието управление пое през 2016 година, по време на финансова и кадрова криза.

По време на управлението на д-р Иванов болницата успя да погаси огромните си задължения, наследени от предишното ръководство, предприеха се мерки за запазване на медицинските кадри и за привличане на млади колеги, бяха предприети мерки за повишаване нивото на предоставяните медицински услуги и грижи за пациентите чрез привличане на специалисти и организиране на прегледи от лекари от големи столични болници.

Ежегодно се закупува нова и модерна медицинска апаратура, с която продължаваме да сме конкурентни на другите държавни и частни болници и клиники. Видими са подобренията и в сградния фонд, и в болничното обзавеждане – реновирани и ремонтирани са голяма част от отделенията, осигурени са модерни легла и мебели за пациентите. Много от подобренията и ремонтите са факт са в резултат и на съвместното партньорство с Община Горна Оряховица.

Привлечени са множество дарители, в т.ч. и чуждестранни организации и частни лица, които регулярно предоставят апаратура, обзавеждане, компютърна техника и други материали, необходими за модернизацията на лечебното заведение.

Д-р Иванов беше на първа линия по време на извънредната епидемична обстановка от COVID-19, както лично, така и като ръководител, положи неимоверно големи усилия за спасяването на човешки животи. Болницата успешно премина през тази невиждана до момента световна пандемия и продължи да работи и да се развива след приключването ѝ.

Благодарение на успешния мениджмънт, днес МБАЛ "Св. Иван Рилски“ е позиционирана като съвременно лечебно заведение на областната здравна карта, а медицинските услуги, които предлага, привличат пациенти не само от област Велико Търново, но и от други области на страната.

Считаме, че гласуването на оставката на д-р Иванов и евентуалното ѝ приемане от страна на Общински съвет – Горна Оряховица ще доведе до нарушаване на успешния модел на управление на МБАЛ "Св. Иван Рилски“, който се изгражда и прилага от 2016 г. насам.

Видно е, че ще настъпи и кадрова криза поради напускане на медицински кадри, а това ще доведе до невъзможност за функциониране на цели структури.