С тържествено честване, организирано от Общината и читалище "Пробуда 1927" село Самораново", Дупница отдаде почит пред паметта на гениалния български поет, писател и публицист Иван Вазов, предаде репортер на "Фокус“. Честването се състоя пред бюст-паметника на Вазов.

След емоционален рецитал на стихове и представяне творчеството на Патриарха на българската литература, венец поднесоха зам.-кметовете ва Община Дупница Валентина Караганова и Бойко Христов. Читалищни дейци, общественици и граждани положиха цветя пред паметния знак.

"Иван Вазов е не само основоположник на българската литература, но също и част от нашата национална идентичност и културно наследство. Неговите произведения, епохални разкази и романи, неговите вълнуващи стихотворения продължават да ни учат и да ни водят и днес“, каза Караганова.

След тържествената част, членове на "Литературен клуб " към читалище "Пробуда“ и читалищни дейци прочетоха откъси от романи и любими стихове на Иван Вазов.

По повод годишнината от рождението на Вазов,  в програмата "Активно лято", организирана от Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, децата бяха на "Пътешествие в света на Иван Вазов" под мотото "Книга да уча, добро да сполуча".

След разказ за живота и творчеството на Иван Вазов и четене на части от негови стихотворения, чрез активни интегрирани занимания , децата участваха във възстановяване на разбъркан абзац от стихотворение на гениалния поет.