17 винарски изби от Западна и Централна Дунавска равнина отвориха вратите си в съботния ден за посетители по случай празника на Свети Трифон Зарезан, предаде репортер на "Фокус“.

Ден на отворените врати във винарските изби е инициативата, която бе първото съвместно събитие, организирано от избите, които са част от Винената карта на Централна и Западна Дунавска равнина, обявиха организаторите в своя официален сайт  https://danubeplain.com/. Зад идеята за съставяне на  винената карта на Дунавския регион, към която към момента са включени 20 изби, отглеждащи общо към 11 000 декара лозя, от 13 български и 23 международни сорта, стои Еми Маринова, съсобственик на винарска изба в Оряхово. Тя споделя, че винената карта, чието графично изображение е дело на художника и графичен дизайнер Росен Йорданов, е създадена с идеята да направи по-видимо виненото богатство на този регион, като същевременно даде възможност както на туристите, така и на туроператорите да планират маршрути за винен туризъм, включващи различни изби и обхващащи културно-историческите и природните забележителности в района.

За първи път изби в района на Видин, Белоградчик, Монтана, Враца, Оряхово, Плевен и Свищов празнуват синхронно Трифон Зарезан, като отвориха вратите си за посетители в съботния ден -10 февруари. Бяха организирани обиколка и беседа във винарните, по време на които хората научиха повече за производството на вино, за местните и международните винени сортове, както и любителите на винения елексир можеха да дегустират вино във всяка изба.

В това първо по рода си начинание Ден на отворените врати с обиколка във винарски изби в региона се включиха винарните: Агрофитнес, Ахинора, Бонония Естейт, Боровица, Шато Бургозоне, Веселите Винари, Видинска Гъмза, Врачанска Теменуга, Горун, Лиляче, Магура, Ново Село, Понте Дио, Свищов, Типченица, Хараламбиеви, Шатони.

Идеята за дунавска винена карта се родила преди две години, разказва Еми Маринова, след участие на едно винено изложение в България. С колеги, част от жури в международни винени изложения, установили, че много хубави вина идващи от Дунавската равнина, от различни изби, са непознати за специалисти и хората. Регионът Западна и Централна Дунавска равнина, независимо от многото си исторически, културни и природни забележителности- крепости, манастири, пещери, съкровища, туризмът не е развит - само 4% от туристите в страната посещават този регион и едва 10% от винения туризъм е насочен към него. Така се роди нашата Винена карта, с която си поставихме с три цели- да представим избите от региона, да изброим някои от забележителностите, които могат да се посетят и те са в близост до нашия регион, и трето- да позволим на туроператори и посетители да направят маршрути, като комбинират посещения на различни изби и забележителности, допълва Еми Маринова.  Повече от половин година време е работил екипът, по съставянето и изработването на винената карта,  

Днес тя обхваща много голяма територия - 20% от територията на страната, и включва 20 изби и Институтът по лозарство и винарство в Плевен. Те са много различни - при общо 11 000 декара лозя, има малки изби, които отглеждат по 20 декара, и големи изби, които отглеждат 4000 декара, разнообразни са и сортовете грозде, обяснява Еми Маринова. И кани всички нови изби в региона, които желаят да се присъединят към винената карта и нашата инициатива, да се включват.