17 училища във Великотърновска област получиха предписания от Регионалната здравна инспекция в старата столица. Според указанията в документите директорите на образователните институции се задължават да подобрят материално-техническата база на сградите, предаде кореспондент на "Фокус".

Пропуските са установени в рамките на ежегодния обход, който здравните инспектори правят по повод началото на новата учебна година. Направени са общо 194 проверки.

В РЗИ са постъпили 8 молби от директори на училища за удължаване на срока на дадените предписания. Това са ПГ по туризъм "Д-р П. Берон“ – Велико Търново, ОУ "Неофит Рилски" – Килифарево, ПГ по транспорт "Васил Друмев“ – Стражица, ОУ "Климент Охридски“ – Павликени, СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Златарица, ОУ "Елин Пелин“ – Първомайци, ОУ "Николай Райнов“ – Кесарево, ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Долна Оряховица.

Предписанията са за ремонтни дейности, изискващи по-големи инвестиции, за които не са осигурени финансови средства през настоящата година. Става дума за полагане на външни мазилки, ремонт на подови настилки, пребоядисване на стени и тавани в класните стаи, коридори и физкултурни салони. Сред необходимите подобрения попадат и осигуряване на осветление, отговарящо на хигиенните норми, ремонт на козирка на покрив и други.

От РЗИ уточниха, че неизпълнението на мероприятията от предписанията с удължен срок не създава пряк риск за здравето и безопасността на учениците и не възпрепятства започването на новата учебна година.

Във всички училища е осигурено медицинско обслужване на учениците от медицински специалисти в училищата, в които са разкрити здравни кабинети, и от общопрактикуващи лекари.