17-годишният Кристиян Димов извади Богоявленският кръст от водите на Янтра във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Ритуалът води лично великотърновският митрополит Григорий, а Кристиян разказа за себе си, че е ученик в Природо-математическата гимназия "Васил Друмев" в старата столица и тази година завършва специалността "Софтуерно инженерство“.Кристиян успя да победи в надпреварата между 38 мъже. Той пожела на себе си и на всички останали здраве и благоденствие.

Празникът във Велико Търново започна с литургия и освещаването на знамето на Националния военен университет "В. Левски“. Слвд това десетки миряни се включиха в литийното шествие за Йордановден, което по традиция се проведе от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица“ до Владишкия мост в кв. "Асенов" във Велико Търново.

Жителите и гостите на града поздравиха областният управител Ивайло Здравков, кметът Даниел Панов, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ "Васил Левски" бриг. ген. Иван Маламов и други официални лица.

Ритуали по спасяване на Христовия кръст бяха проведени и в много населени места от общината – Килифарево, Дебелец, Ресен, Хотница, Дичин, Шемшево и др.