168 души от Великотърновска област се включиха в лятната АНТИСПИН кампания на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Акцията се проведе в дните от 14 до 31 август и обхвана населението на различни населени места в региона, предаде кореспондент на "Фокус“.

Безплатно и анонимно изследване за СПИН са си направили общо 168 човека на възраст между 18 и 93 години /58 мъже и 110 жени/, Резултатите на всички са отрицателни.

В рамките на кампанията се проведе и функционално изследване на дишането с виталограф. Тествани са 46 лица (23 жени и 23 мъже), от които 11 са с рестриктивно-обструктивен вентилаторен синдром. На 14 човека е проведено измерване на въглероден оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобина в кръвта с апарат SMOKER LYZER piCO+. При четирима мъже е установено високо ниво на пристрастеност към никотина и намален капацитет за пренасяне на кислород. По време на инициативата е измерено кръвното налягане на 29 души (16 жени и 13 мъже), при пет от които са установени повишени стойности (равни или над 140/90 мм живачен стълб).

Мотото на инициативата бе "Бъди информиран. Изследвай се!". Целта е чрез профилактично направените безплатни изследвания да се насочи вниманието на обществото към проблема СПИН; да се обърне внимание на рисковото за здравето поведение; да се повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и СПИН, и не на последно място да се мотивират хората към отговорност за собственото си здраве.

Лятната АНТИСПИН кампания се проведе съвместно с БМЧК и здравните медиатори на Общините Полски Тръмбеш, Златарица и Павликени.