16 момичета и момчета от 12 "а“ клас на СУ "Емилиян Станев“ в старата столица ще се явят на матурите по изобразително изкуство и музика, които тази година Министерството на образованието и науката ще проведе за първи път. Крайният срок за подаване на заявления е 18 февруари. От школото поясняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че националните комисии, които съставят държавните зрелостни изпити, все още работят, което означава, че на този етап нито учителите, нито младежите са наясно с формата на бъдещите тестове. Освен това има още едно голямо неизвестно около тези матури – все още са малко университетите, готови да признаят резултатите от тях като вход.

"Аз уча в това училище 12 години, в началото свирих на пиано, после се влюбих в тромпета и съм част от "Джуниър бенд“. Музиката е всичко за мен и съм ѝ посветил много време и усилия. Освен че свиря, аз композирам, аранжирам и оркестрирам. Решил съм да кандидатствам в Националната музикална академия "Панчо Владигеров“, където оценката от този държавен зрелостен изпит не е вход, но въпреки това избирам матурата по музика. Това обичам да правя, това мога“, казва Михаил Тодоров и така отговаря на въпроса защо всички те са решили да се гмурнат в дълбокото, за да се преборят за мечтите си.

Седем са дванадесетокласниците, подали заявление за матурата по рисуване и вече се подготвят за нея със своите учители и под ръководството на Маргарита Рачкова, която е председател на Методическото обединение по изобразително изкуство в училището.

"Ако се справя с матурата по рисуване, тази оценка ще ми помогне да се класирам във факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Приемът там е или с ДЗИ, или с портфолио. Аз ще се подготвя и за двата варианта“, усмихва се Никол Илиева, но не крие, че теоретичната част в изпита леко я плаши. Притеснени от въпросите за историята на изкуството и за художниците са и останалите - Маринита Димова, Красимира Йончева, Бранимира Павлова и Деница Красимирова, които са категорични, че искат да продължат да се занимават с рисуване и графичен дизайн.