За участие в предстоящия местен вот на 29 октомври в община Видин са се регистрирали 16 политически формации и един инициативен комитет. Това съобщи за "Фокус“ Даниел Цветанов, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК). 

Девет от партиите и четири коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия, са подали заявления за участие в местните избори в община Видин, уточни Цветанов. Регистрирани са и три местни коалиции, както и един инициативен комитет (ИК), който издига кандидат за кмет на кметство в село Антимово.

ОИК – Видин не е постановила решение за отхвърляне на регистрация. В законовия срок са регистрирани 14 партии и коалиции, които ще издигнат кандидат за кмет на община Видин. 16 регистрирани формации са подали документи и са регистрирани за участие в избор на общински съветници, 12 са регистрациите за кмет на кметство и един ИК, издигащ  кандидат за кмет с.Антимово,  уточни Даниел Цветанов. 

В 20 от общо 33 населени места в община Видин, с население над сто жители, ще се проведат избори за кмет на  кметство. Това са селата Антимово, Бела Рада, Буковец, Гомотарци, Градец, Дружба, град Дунавци, Жеглица, Иново, Каленик, Капитановци, Кошава, Кутово, Майор Узуново, Новоселци, Покрайна, Синаговци, Слана бара, Сланотрън и Търняне, където по данни от Централната избирателна комисия живеят повече от сто души с постоянен адрес. Жителите на тези населени места ще гласуват за кмет, след като през 2021 г. бе променен  Закона за административно териториалното устройство на Република България и отменено изискването, че за кмет гласуват само в селата, които има над 300 жители. Днес в населеното място трябва да живеят по настоящ адрес 100 души и избирателите ще си изберат своя кмет.

 

От вчера до 17:00 часа на 26 септември е срокът за регистрация на кандидатските листи в ОИК. По предварителни избирателни списъци в община Видин  имат право на глас 54 807.