16-годишен ученик от елитна гимназия е стрелял по стъклата на автобусите в района на Тунела в събота вечер. Това съобщи пред журналисти районният прокурор Чавдар Грошев, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Това се е случило около 18 часа с въздушно оръжие, от разстояние около 20 метра. Образувано е досъдебно производство по случая. Ученикът е задържан за 24 часа, ще се преценява за обвинението и за мярката му за неотклонение.Това ,което установено до момента е, че същата вечер в района на Античния театър са се събрали четири лица,тях извадило оръжието, с цел да покаже колко надалеч стреля. Момчето произвело 10 изстрела по движещи се моторни превозни средства, като три от съчмите попадат върху стъкла на градски автобуси. Щетата се определя за около 800 до 1000 лева. Няма ранени пътници.

Преди това други две от момчетата стреляли по кенчета, заложени от тях. Тъй като няколко пъти се променя версията на задържаното лице, все още не е установено как са се сдобили с оръжието и кой е притежателят му. В една от версиите момчето казва, че въздушният пистолет е закупен от магазин с чужда лична карта.

Момчетата не са били употребили алкохол и други вещества.

Оперативно-издирвателните действия на полицията и прокуратура продължават активно за установяване на подробностите.



"В Района прокуратура в Пловдив сме силно обезпокоени от зачестилите напоследък прояви на малолетни и непълнолетни", съобщи прокурор Атанас Илиев. "Наскоро имахме случай, когато 10-годишни деца слагаха камъчета на линията, за да видят какво ще стане. Ще направим всичко възможно това да не се превърне в тенденция, тъй като е плашещо!“, каза Илиев и призова родителите да бъдат внимателни и да възпитават децата си и да не оставят това на полицията и прокуратурата.

Прокурор Илиев напомни на родителите да бъдат особено внимателни и да упражняват контрол над децата си и сега, по време на коледните и новогодишни празници, за да няма нелепи инциденти с пиратки и пиротехнически средства. "Нека подрастващите знаят, че една на вид невинна детска игра може да доведе до редица беди в бъдеще и нека не си мислят, че няма да бъдат разкрити!, каза още Атанас Илиев.

Районният прокурор Чавдар Грошев също апелира да се прокламира в обществото, че боравенето с такива пистолети води до големи опасности. Това е една много опасна игра и може да доведе до непоправими последици.

Цветана ТОНЧЕВА