16 деца, четири от които чужди граждани, са пострадали при катастрофи на територията на Великотърновска област през летните месеци. Статистиката изнесоха от Областна дирекция на МВР – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Данните са за периода 1 юни – 12 септември. За това време в региона са регистрирани общо 14 катастрофи с малчугани и младежи. Четири от децата са пострадали като пешеходци, едно като водач на мотопед, а останалите като пътници в коли. За отчетения период няма загинали деца.

Радостин Върбанов, началник сектор "Пътна полиция“ при ОД на МВР – Велико Търново заяви, че и през тази година, в навечерието на 15 септември, са предприети необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година.

След броени дни стартира традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя“. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

Към момента вече са извършени всички проверки на сградите на училищата и детските градини, които се правят съвместно със служители на РД "ПБЗН“ - Велико Търново. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.

Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.

В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца. Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища.