С поредица от събития в общините Павликени и Свищов отбелязват 155-годишнината от битките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в региона, предаде кореспондент на "Фокус“.



В Павликенско проявите започват още тази вечер – на централния площад в село Караисен ще бъде представен спектакъла "Незабравими и вечни“. Час по-късно ще има и тържествена заря проверка. На следващия ден от 11:00 часа в местността "Карапанова кория“ край село Горна Липница ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В 14:00 часа в читалище "Ради Фичев – 1898“ в село Вишоград ще започне Научна конференция "Павликенският край в освободителните борби на българския народ през XIX в." На 8 юли /събота/ в мсестността "Канлъ дере“ ще бъде направена възстановка на IV-та битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Тържествени чествания ще има и в Свищовско. Техен домакин ще е село Хаджидимитрово. В 19:30 часа в събота във фоайето на ОППК "Победа 93" ще бъдат открити две изложби - "Историческите светини – извори на национална гордост“ от фонда на Исторически музей Свищов и "Исторически оръжия“ – представя НД "Традиция“ - Русе. В 20:00 часа на централния площад ще бъде отслужена панихида за загиналите за освобождението на България от иконом Руслан Личев, архиерейски наместник на Свищовска духовна околия. След нея ще има ритуал за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България. Програмата ще завърши с концерт на Радостина Николова и Стоян Петков.

Празникът се организира от Кметството в Хаджидимитрово и НЧ "Заря – 1898“ със съдействието на Исторически музей – Свищов и ОППК "Победа 93“.