15 са спектаклите, които са включени в конкурсната програма на Международния куклено - театрален фестивал за възрастни "Пиеро“ тази година, предаде репортер на "Фокус". От тях българските трупи са четири, една е копродукция на България, Германия и Люксембург. Чуждестранните трупи са от Италия, Израел, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Норвегия и Чехия. 

В 13- тото издание на Фестивала броят на всички събития- представления, изложби, майсторски клас, представяния, кинопанорама и концерт са общо 30.  В извънконкурсната програма са включени 7 спектакъла. Един  от тях е премиерата на най- новия спектакъл на Старозагорския куклен театър - "Честен кръст“. Пиесата е продуцирана на Бродуей през 2015 година. Режисьор е Цвети Пеняшки, преводът е на Любов Костова, музиката е на Милен Апостолов, сценографията е на Ясмин Манделли. Отделно в извънконкурсната програма Старозагорският куклен театър ще представи още две свои  постановки за възрастни-  "Хотел“  и "Завод“. По традиция театърът - домакин не участва в конкурсната програма. Чуждестранните трупи извън конкурса са от Сърбия и Унгария.

Първият ден на "Пиеро“, 23 септември,  ще започне с тридневен майсторски клас/анимационна работилница на КОМПОТ колектив, който ще се провежда в Регионалната библиотека "Захарий Княжески“. КОМПОТ колектив ще предостави монтиран видеоклип с  резултатите от творческия процес. На тема анимация пак там е и второто събитие на Фестивала- двудневната Анимационна кинопанорама, която ще бъде открита от проф. Надежда Маринчевска,   селектирала 15 съвременни български анимационни филма.  На нея специален гост ще бъде Теодор Ушев, който в рамките на кинопанорамата  ще представи филма си "Физика на тъгата“,  получил най- голямата награда в света на анимацията: "Кристал“ от Фестивала на анимационното кино в Анси, Франция.  Теодор Ушев е член на академията на наградите Оскар.  Сред събитията от първия ден на "Пиеро“ е откриването на изложбата сценография и плакат на Мариета Голомехова и Люба Томова "Отвътре/Отвън“. Тя ще бъде подредена в Художествената галерия на Стара Загора, където в 13 часа е официалното откриване на Фестивала. Половин час по- рано в галерията ще бъде открита още една изложба- "Картини от камъчета“ на покойната Вера Доньо Донева.  Режисьорът Явор Гърдев също е със специално участие на тазгодишното издание на "Пиеро“. В последния ден, 29 септември той ще представи книгата "Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира.“  Гърдев е автор на предговора на изданието, което изследва гения на един от най- знаменитите, обсъждани и признати от света руски режисьори – Кама Гинкас. Последното събитие преди връчването на наградите и официалното закриване на Фестивала е авторският концерт на Даниела Белчева - На север от изтока.

Международното жури на тазгодишното издание на "Пиеро“ е петчленно с председател д-р Ина Божидарова, драматург, автор и преподавател. Ката Чато е куклен режисьор и културен мениджър от Унгария, Катарина Кокутар е театрален критик, преподавател и културен мениджър от Словения. 

Силва Бъчварова е куклен сценограф и преподавател, а мъжът в състава е световно известният музикант, композитор и художник Николай Иванов- ОМ.  Наградите както на всяко издание са девет.

Сцените и пространствата в Стара Загора,  които ще използва  "Пиеро“ тази година са седем.  Те са предоставени от  партньорите на Фестивала - Държавна опера Стара Загора, Културен център "Стара Загора", Художествена галерия - Стара Загора, Регионална библиотека "Захарий Кнажески“, Къщата на арх. Димов, Народно читалище "Св. Климент Охидски". Сред партньорите са още Национален фонд Култура и АКТ- УНИМА България.

Организатори на  Международния куклено - театрален фестивал за възрастни "Пиеро“ са СНЦ "Пиеро“, Държавен куклен театър, Община Стара Загора, Министерството на културата, с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Пълната програма може да разгледате в онлайн каталога на фестивала.

Рени АТАНАСОВА