В рамките на една година от областната управа в Кюстендил е осъществен административен контрол за законосъобразност на общо 1193 решения, приети на проведени редовни и извънредни заседания на общинските съвети, съобщиха за "Фокус“ от Областна администрация - Кюстендил. Върнатите за ново обсъждане като незаконосъобразни са 15 решения, като 13 от решенията са преразгледани от съответните общински съвети и съобразени с дадените от областния управител указания относно законосъобразността им.

Сред тях има решения, които са извън компетентност на ОбС, отпускане на еднократна финансова помощ без утвърдени правила, продажба на земя, отдаване под наем на общински имоти,  липса на практически и правни основания за издаване на решение,  отстраняване на явна фактическа грешка.  

За едно от решенията тече срок за преразглеждане от Общински съвет – Трекляно. То се отнася до структурата на общинската администрация.   

Едно решение е оспорено като незаконосъобразно пред Административен съд – Кюстендил, взето е от ОбС – Бобошево. То е отменено от съдебния състав и не е обжалвано.