15 проверки за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от кафява мечка са извършени през септември от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян, предаде "Фокус“. В община Девин те са две в землището на село Кестен и по една край селата Чуруково, Грохотно и Осиково. На територията на община Баните извършените проверки за мечи нападения са три в село Гълъбово и по една в селата Рибен дол и Планинско. Установени са нападения от мечки и в община Смолян. проверките там са по една в селата Турян, Стойките и Могилица. В община Доспат извършените проверки са две в село Змеица, сочи месечния доклад на РИСОВ - Смолян.

През септември е извършена и една повторна проверка на констатирана щета (ранено теле) в с. Змеица от кафява мечка, поради настъпила смърт на домашното животно.

Пет са проверките за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, които не са нанесени от кафява мечка –  в землищата на с. Аламовци, община Златоград; с. Равнината, община Рудозем; с. Змеица, община Доспат и в с. Кестен, община Девин.

При две проверки за взети превантивни мерки срещу причиняване на щети от кафява мечка, в землището на с. Гълъбово, община Баните.

Две са проверките за наличие на екземпляри от кафява мечка в район с щети, нанесени от кафява мечка, в землището на с. Кестен, община Девин.

Има и една проверка в землището на с. Могилица, община Смолян за присъствие на кафява мечка.