Установиха 15 неправоспособни водачи по време на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата в област Стара Загора. Това съобщиха за "Фокус" от ОДМВР-Стара Загора.

Акцията за недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози, както и управление на моторни превозни средства от неправоспособни шофьори, е осъществена от 26 юни до 2 юли. Проверени са 2714 моторни превозни средства и 5128 души. Съставени са 899 фиша и 161 акта за установени административни нарушения. Установени са 1439 нарушения на скоростните режими.

По време на операцията са били санкционирани осем водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, като петима от тях са шофирали с до 1,2 промила и трима - с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират трима водачи, а четирима са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества.

По метода "линеен контрол“ за същия период са извършени 247 проверки, установени са 121 нарушения, а по метода "широкообхватен контрол" са извършени 10 проверки, установени са 2 нарушения.

През последното денонощие трима души са загинали при 20 тежки катастрофи, а ранените са 28. Тежък пътен инцидент отне живота на човек в прохода "Хаинбоаз" в района на село Пчелиново. От началото на месеца в страната катастрофите са 66, загиналите са петима, а ранените  – 96. От началото на годината при 3058 произшествията живота си са загубили 229 души, а са пострадали 4052.

Рени АТАНАСОВА