Изминаха 15 години от смъртта на голямата тракийска народна певица Вълкана Стоянова. Заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов и кметът на село Люлин Росица Тодорова се поклониха пред паметната плоча на обичаната певица в родното и село Люлин.

Приживе Вълкана Стоянова получи и най-високото отличие на община Стралджа – почетен гражданин. "Гласът на Тракия" си отиде от този свят на 11 януари, на 86-годишна възраст.

Вълкана Стоянова е родена на 13 юли 1922 г. Тя е най-малкото дете в многолюдно семейство. Певицата твърди, че е наследила певческите си умения и от двамата си родители, както и от единия си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас.

Големият репертоар от песни на певицата е наследство най-вече от майка ѝ, а усвояването им ставало по седенки и сборове.

Първата песен, която изпява, е "Стоян на Рада думаше". През 1936 г. я записва в студио "Арфа" – талантът на Вълкана е открит именно от звукозаписното студио.

Следват записи за студио "Симонавия", "Радиопром" и "Балкантон". Пее в ансамбъл "Филип Кутев" от основаването му през 1951 г. В репертоара си има над 500 народни песни.

Пяла е самостоятелно, под съпровод на известния кавалджия Никола Ганчев, с когото са записани повечето ѝ песни, и с ансамбъл "Филип Кутев" – на най-големите концертни подиуми в Европа и Америка. Получила е званията "Заслужил артист", а от 1972 г. – "Народен артист".

Преподава народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел и в Нов български университет.

В нейна чест в Стралджа от 1995 г. се провежда националният конкурс "С песните на Вълкана Стоянова".