Във Велико Търново подобаващо отбелязват 147-годишнината от Освобождението на града от турско робство, предаде кореспондент на "Фокус“. Програмата на празничния 7 юли започва с безплатна пешеходна обиколка от 10:00 часа. Турът, който ще е придружен с беседа, тръгва от музей "Възраждане и Учредително събрание“. Преминава през музей "Затвор“, паметник на Христо Иванов- Големия, места и личности, свързани с Освобождението на Търново.

От 11:00 часа при паметник "Майка България“ ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за Освобождението. Богослужението ще води Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом д-р Славчо Иванов. След това ще има военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност.

Програмата продължава с концерт и празнично хоро на ПФА "Искра“ в парк "Марно поле“ от 18:00 часа. Поздрав към жителите и гостите на града ще отправят и музикантите от Духовия оркестър при Община Велико Търново с диригент маестро Владимир Бошнаков.

Финал, по традиция, ще сложи аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов- звук и светлина", който можете те гледате от 21:45 часа от площад "Цар Асен І“.