143 украински граждани са регистрирани като чужденци с предоставена временна закрила в област Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил. Украинските граждани могат да получат "Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила“, както в Областна дирекция на МВР -Кюстендил, така и в Районно управление - Дупница. Възможността за издаване на карта и в управлението в Дупница има за цел да улесни регистрацията на бягащите от войната граждани. Броят на регистрираните в Кюстендилска област е 143, от които половината деца.

Временната закрила се предоставя от 24 февруари 2022 г. за срок от една година. Право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24.02.2022 г., като лицата трябва да се регистрират до 31.03.2022 г., за да им бъде издаден регистрационен документ със снимка и QR код.

Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила се предоставя от Пункт за първоначален прием към ГКПП. Лицата, допуснати до територията на страната с валидни документи за самоличност, могат да бъдат регистрирани и да им се издава Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила и в ОДМВР, за територията на Кюстендилска област – и в РУ-Дупница, и териториалните поделения на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет. След изтичането на 1 година срокът на временната закрила може да бъде продължаван. Този срок може да бъде прекратен по-рано, ако войната приключи и в Украйна бъде възстановен мира и нейната независимост.