През месец септември на територията на област Смолян са регистрирани общо 39 излизания на екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), сред които 14 пожара, 19 случая на оказване на техническа помощ, 3 аварийно-спасителни дейности, 2 случая на помощ на други служби и структури, както и 1 лъжлив сигнал за тревога. От възникналите пожари, 3 са с нанесени щети, няма загинали или пострадали граждани, съобщиха от Областна дирекция на МВР – Смолян. Унищоженото имущество е 350 m² разгъната застроена площ, както и три фургона и паянтови постройки.

Основните причини за пожарите с щети са техническа неизправност, природни явления (мълния), както и човешка небрежност (например незагасена цигара).

Превантивни мерки за безопасност през есенно-зимния сезон

С наближаването на есенно-зимния отоплителен сезон, РДПБЗН Смолян призовава гражданите да предприемат необходимите мерки за подготвяне на отоплителните инсталации и съоръжения за безопасна експлоатация. Правилната подготовка и спазването на противопожарните правила са от ключово значение за предотвратяване на инциденти.

Ето някои основни съвети за безопасност:

· Инсталация на печки и камини: Те трябва да бъдат поставени на минимум 50 см разстояние от горими материали. Ако това разстояние не може да бъде осигурено, трябва да се поставят негорими екрани.

· Безопасност на камините: Печките и камините трябва да бъдат със здрави вратички и облицовки. Поставката на печките трябва да е негорима и да излиза отпред и отстрани с поне 30 см.

· Екран пред камината: За да се предотвратят искри или падане на въглени, пред отвора на камината трябва да бъде монтиран стъклен или метален екран.

· Проверка и поддръжка на кюнците: Кюнците трябва да бъдат здраво закрепени и проверявани редовно.

· Комини: Комините трябва да се почистват механично всяка година и да се проверяват за пукнатини.

· Съхранение на гориво: Твърдото гориво трябва да се съхранява на безопасно място, далеч от печката или камината, за да се избегне възможността от възпламеняване.

· Пепел и сгурия: Пепелта от печките трябва да се съхранява в метален съд и да се изхвърля в предназначени за това метални кошове.

Спазването на тези мерки ще осигури безопасността на вашия дом и ще предотврати пожари през отоплителния сезон.