Влязохме в петата вълна на пандемията без да сме излизали от четвъртата, каза и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч . Събитието се проведе в Община Ловеч на 11 януари 20221 г. под председателството на зам.-кмета Даниел Колев.

Според д-р Николай Дяков, началник на Спешно отделение, след две седмици ще видим реално колко ще бъдат натоварени болниците. Засега в МБАЛ "Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч има свободни места, макар в отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) всичките шест легла веднага да се запълват. В момента освен тези шест болни в ОАИЛ има още 31 броя болни в другите отделения. Това съобщи директорът на болницата Янко Кочев.

14-дневната заболеваемост в Община Ловеч към 11 януари е 756 на 100 хил. население. Новооткритите болни нарастват всеки изминат ден, съобщи още д-р Милчева. Същевременно е увеличено работното време на имунизационните кабинети, като в Медицински център Ловеч е разкрит и втори кабинет. Няма голям интерес към педиатричните ваксини, само трима родители са записали своите деца.

В общината има три карантинирани групи поради заболявания на деца (Природо-математическа гимназия, ПЕГ "Екзарх Йосиф Първи“ и ДЯ "Мечо Пух“). Въпреки нарастването на показателите присъственото обучение на учениците трябва да продължи, сподели мнението си началникът на РУО Еленко Начев. Така, освен другите плюсове, се откриват навреме евентуално болните и ще има яснота как се развива пандемията. Но ако са вкъщи, процесът остава скрит.

В понеделник са извършени около 9200 теста в четири общини (Ловеч, Луковит, Троян и Априлци), днес към тази група са се присъединили Тетевен и Угърчин. Само в Летница и Ябланица заболеваемостта е под 250 на 100 хил. население. В Община Ловеч за двата дни от седмицата има четири положителни теста, като три са потвърдени. Осигурени са тестове за учениците за 17 и 24 януари, те са раздадени по училища.