Граждани и фирми могат да подадат коригиращи декларации и да променят данните, които са посочили в годишните си данъчни декларации – за облагане доходите на физически лица и за облагане с корпоративни данъци, до 30 септември, напомнят от офиса на НАП в Смолян.

Те имат право при установяване на грешки в подадени вече годишни данъчни декларации за предходната 202 г. по чл.50 от Закона за доходите на физическите лица и по чл.92 от Закона за корпоративното подоходно облагане да подадат еднократно коригираща декларация в приходната агенция. Най-лесно и бързо това става по електронен път – с персонален идентификационен код или квалифициран електронен подпис.

В законовите срокове за подаване на годишни данъчни декларации в офиса на НАП в Смолян бяха приети 14 000 декларации за получени доходи през 202, близо 80% от които бяха изпратени чрез интернет. За дължими корпоративни данъци бяха подадени близо 4400 декларации – всички по електронен път.

НАП напомня с имейли или обаждане по телефона на физически лица, за които има информация, че през 2023 година са получили доходи от трудови договори, хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., но са пропуснали да ги декларират или посочените данни са вписани некоректно, за необходимостта да направят корекции и да допълнят годишните си данъчни декларации.

Информация за данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП – www.или на телефони: 0700 18 700; +359 2 9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.