Кюстендил отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде репортер на "Фокус“. Тържественото честване се случи на "Арката“ на площад "Велбъжд“. Началото беше поставено с издигане на българския трикольор и изпълнението на химна "Мила Родино“ от Професионалния духов оркестър към Община Кюстендил.

Присъстващите бяха пренесени към късното лята на 1885 година, когато телеграфните агенции по света разнасят една странна новина - малката славянска страна, която съвсем наскоро е престанала да бъде османски вилает край Дунава, сама предприема първа решителна стъпка, с която показва, че няма никакво намерение да следва съдбата, предписана и от императивите на европейската дипломация.

"И ето ни днес, години по-късно! Ние стоим тук и отбелязваме тази велика дата в българската история. Узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на справедливостта, добруването и просперитета на страната ни. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ. Чувството, което с времето бе корозирано от идеологически, класови и други деления, които не трябва да спират нашия ход напред. Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че сме един народ. Нашите различия не са повод за разединение, а част от богатството и потенциала на нацията. Именно това е заветът, който ни остави това важно по мащаби и значение събитие – Съединението“, се каза в празничното слово.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към борците и мъчениците, дали живота си за Съединението на България.

Венци и цветя положиха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител инж. Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет Димитър Велинов, Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, представители на Кюстендилска духовна околия, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, футболни привърженици, граждани.

Почетен караул беше даден от членове на клуб "Традиция“ – Кюстендил, към читалище "Генерал Владимир Заимов“.