Каква е ситуацията след първия тур на местните избори в най-голямата област у - Софийска, провери "Фокус". Ето какво показва справката за всяка от 22-те общини в региона:

Община Антон категорично се печели от Андрей Симов с 84,92% от вота на гражданите. Ситуацията в общинския съвет обаче е по-различна където се подреждат БСП, ГЕРБ и ПП-ДБ с почти еднакви резултати. Резултатите са при 100% обработка на протоколите.

Община Божурище също приключва избора на кмет с първия тур и се печели от Георги Димов с 57,88% от подадените гласове. За общинския съвет най-много гласове са събрали от ПП Движение Гергьовден следвани от Местна колалиция начело с Български гласъ. Трепи остват ГЕРБ при 100% извадка от СИК протоколите в ОИК.

Община Годеч също няма да има втори тур. Кметският пост сепечели от Радослав Асенов от ГЕРБ с 50,69%. Ситуацията в общинския съвет също ще бъде с доминирана от ГЕРБ с 40.84%, но партията няма да получи мнозинство.

Община Горна Малина - градоначалникът ще трябва да бъде избран на балотаж идната неделя. На втори тур отиват Ангел Жиланов и Иван Николов. 25.82% от гласоподавателите са предпочели листата на ГЕРБ за общински съветници, следвани от БСП и България на регионите.

Община Долна баня е категорично за Владимир Джамбазов от ГЕРБ, който събира 92,35% от гласовете. Опонентътм му от "Възражане" получава едва 5,46% от гласувалите. Ситуацията е сходна и за местния парламент - хегемония на ГЕРБ с получени 92,73% от гласовете.

Община Драгоман ще избере своят градоначалник идната неделя. Изборът ще е между Андрей Иванов от ГЕРБ и Ивайло Зарков от МК "Алтернатива на гражданите". Подредбата на общинския съвет започва идентично.

Община Елин Пелин вече има своя градоначалник и той е Ивайло Симеонов от "България на регионите (ВМРО-БНД и ИТН)" и събира 57,73% доверие. Същата коалиция за малко изпуска мнозинството в местния парламент и получава 49,48% от гласовете.

Община Етрополе избира на втори тур кмет. На балотаж се изправят Владимир Александров от Местна коалиция "БСП за България" и Димитър Димитров от Местна коалиция "Коалиция ЛЕВИЦАТА!". Общинският съвет ще се подреди в същия ред като трети е ГЕРБ.

Община Златица също ще решава своя градоначалник идната неделя. Един срещу друг се явяват Любомир Цветков от "Българска социалдемокрация - Евролевица" и Елена Герасимова от "Български социалдемократи". За местния парламент с изравнени сили са "Български социалдемократи" и "ЛЕВИЦАТА!". Трети е ГЕРБ, а на дъното са ПП-ДБ с 1.12%.

Община Ихтиман отива на балотаж, а него се явяват Калоян Илиев от ГЕРБ и Милена Чомакова от МИР. Конфигурацията в общинския съвет ще бъде интересна. Най-много ще са общинските съветници на ГЕРБ, след това на МИР, а местни парламентаристи ще имат и от "Евророма".

Община Копривщица няма избран градоначалник от първия тур. Сигурното е, че ще е жена. На 5 ноември гласоподавателите ще решат дали Бойка Дюлгярова от ГЕРБ и Мария Тороманова от БСП за България. Местният парламент се подрежда ГЕРБ, БСП, "Възраждане", ВМРО, ДПС, ПП-ДБ и ИТН.

Община Костенец вече има кмет и той е предложението на ГЕРБ Йордан Ангелов. Той събра 65,97% от гласовете на съгражданите си. Далеч след него остава Пламен Чолаков от "Бъдеще за родината". Общинският съвет ще се съобразява с ГЕРБ, който събра 62,40% от доверието на гласоподавателите.

Община Костинброд ще се управлява от Трайко Младенов от ГЕРБ, който получи 53,10% от бюлетините. Бъдещи общинари със сигурност ще има от ГЕРБ, МК "Граждани за общината" и БСП.

Община Мирково ще има жена за кмет и нейното име е Цветанка Йотина от КОД. Тя е избрана от 67,21% от пусналите бюлетини. "Консервативно Обединение на Десницата взимат и точно 40% или 400 гласа за местния парламент, следват "Възраждане" и ГЕРБ.

Община Пирдоп ще решава на балатож кметския пост. Изборът ще е между Ангел Геров от "БСП за България и (ПП "БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ", ПП "ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ" и коалиция "ЛЕВИЦАТА!")" и Васил Кафеджиев от "Земеделски народен съюз". Ситуацията в общинския съвет се преповтаря и допълва от ГЕРБ, "Ние идваме", ПП-ДБ и други. Разпределението тепърва предстои.

Община Правец ще се управлява от Румен Гунински от "БСП за България". Мнозинството в местния парламент също отива при автентичната левица следвана от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Община Самоков ще има оспорван балотаж между Ангел Джоргов ГЕРБ и Владимир Георгиев от "БСП за България". Първата позиция за общинския съвет също е за ГЕРБ, следва "БСП за България" и "ОБТ Български лейбъристи".

Община Своге вече има кмет и той е Емил Иванов от ПП "Движение Напред България". Той побеждава опонентите си с 61,33%. Местният парламент с 48,10% също е за въпростана партия. В състава му със сигурност влизат ГЕРБ и "БСП за България".

Община Сливница ще се управлява от Васко Стоилков от ГЕРБ. Сходни проценти за местния парламент получават ГЕРБ и Коалиция "Алтернатива на гражданите". Следват "Заедно за силна община", "Бъдеще за родината" и "Възраждане".

Община Чавдар също приключва с изборите, а кабинетът на кмета ще се обитава от Григор Даулов. От "БСП за България" са получили най-много гласове за местния парламент, втори са ВМРО, трети и четвърти са "Възраждане" и ГЕРБ.

Община Челопеч ще се дирижира от кмет на ГЕРБ, а името му е Алекси Кесяков. В последния по азбучен ред общински съвет, първото място се печели от ПП-ДБ, следват ГЕРБ и "БСП за България".