Дневният център за пълнолетни лица с увреждания "Доц. д-р Дичко Коларов“ грее не само отвън, но и отвътре след основния ремонт, извършен с безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони! В това се убедиха кметът на Девня Свилен Шитов и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, които в първия работен ден на септември посетиха дневния център, за да видят резултата от ремонтните дейности и да почерпят потребителите на социалната услуга.

Проектът "Повишаване на енергийна ефективност на сградата на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“, изпълняван по договор № BG06RDNP001-19.307-0004-C01/30.06.2023 г., предвиждаше 126-годишната сграда да бъде санирана и оборудвана с фотоволтаична електроцентрала за производство на ток за собствено потребление. Паралелно с това бе реконструиран покривът и повишена пожарната безопасност на постройката.

Помещенията на Дневния център също са претърпели пълна промяна. Дограмата е нова, вратите – по-широки и удобни, осветлението е изцяло подновено, стените, таваните и подът греят в светли тонове, а потребителите на социалната услуга със зрителни затруднения споделят, че в новата обстановка очите им сякаш виждат по-добре.

И стаите са станали по-комфортни – с новите щори и климатици, с обособените кътове за отдих, за почивка, за спорт, за тихи игри, артистични и компютърни занимания. Кухненският блок също е обновен с нов плот и съдомиялна машина, а възрастните хора признават, че е станал и доста по-уютен. А социалните работници се надяват, че условията, които вече отговарят на стандартите на ХХI век, ще привлекат в Дневния център и нови потребители.