125 впечатляващи костюма бяха ушити за романтичната оперета "Страната на усмивките“ на Франц Лехар. Премиерата на едно от най-новите представления на на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново ще бъде през следващата седмица, предаде кореспондент на "Фокус“. Половината от костюмите са стилизирани традиционни китайски облекла, които будят възхищение със своята пищност и красота. Те ще пренесат публиката в началото на XX век в далечен Китай. Не по-малко въздействащи са и театрализираните европейски тоалети, достойни за всеки изискан виенски бал.

Костюмите, които са истински празник за сетивата, са дело на художничката Християна Михалева-Зорбалиева. Близо два месеца тя е проучвала традиционните китайски облекла, водена от желанието да създаде тяхна най-добра театрализирана версия.

"Моята цел е да предам максимално близко духа на епохата, в която се развива действието в оперетата“, споделя художничката.

Костюмите са ушити в ателиетата на Софийската опера и балет. За тях са използвани сатен, жакард, тафта и естествени материи, като коприна, памук и вълна. Всички тоалети са богато украсени, а китайските се отличават с рисунки върху сатен и ръчно правени апликации. Европейските дамски костюми, ушити от лъскава тафта, впечатляват с бродерии, шевици, много камъни. По-голяма част от сценичните облекла са съчетани с подходящи за тях шапки и перуки, които също са ръчна изработка.

По три костюма ще сменят в спектакъла главните действащи лица в оперетата – Лиза и китайският принц Су Чонг. По два тоалета са ушити за всички изпълнители от хора – един европейски и един китайски. Любопитното е, че всеки костюм се състои от поне четири отделни елемента. Един мъжки китайски костюм например включва долна риза, панталон, втора цветна риза, връхна китайска дреха, пояс и престилка, към който задължително има перука и шапка.

Спектакълът "Страната на усмивките“ е уникално съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг. В него участват солисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Над ефектната сценография работи Мария Колева. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова и концертмайсторът Мария Павлова. 3D мапинг за спектакъла подготвя екип от elektrick me. Пом.-режисьор е Румяна Атанасова, корепетитор – Росица Тарапанова, с актьорската подготовка и пластика се е заел Стефан Методиев.

Премиерата на красивата класическа оперета в три действия е на 4 юли от 19:00 часа в голяма зала на МДТ. Със "Страната на усмивките“ великотърновският театър ще участва в Летния оперен фестивал "Сцена на вековете“. Представлението сред естествения декор на крепостта "Царевец“ е на 19 юли. Диригент-постановчик на новия спектакъл е маестро Георги Патриков, а гост-режисьор е Вера Петрова от Софийската опера и балет.