123-ма души са обслужени по време на Седмицата на отворените врати за безплатни прегледи за туберкулоза, организирана от МБАЛ – Смолян и Регионалната здравна инспекция – Смолян. Това каза за "Фокус“ д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет в Смолянската болница. "От обществеността интересът този път беше малко по-слаб заради летния сезон и само 26 души се изследваха. Проведохме обаче скрининг на потребителите в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в Петково. Скоро не бяхме го правили в социалните домове в общината, заради ковида. Всички 97 души там сме обхванали с проба манту. Контингентът там е по-застрашен, защото са повече хора на едно място. Преди няколко години имахме няколко души, които преболедуваха там от туберкулоза“, поясни д-р Лазарова.

По време на кампанията през изминалата седмица не са открили заболели от туберкулоза в Смолянско. "Има 16 души с положителна проба манту, тоест рискови от разболяване, които ние ще наблюдаваме в продължение на шест месеца и провеждаме профилактика с тях. 15 от тях са в Дома в Петково и има една жена от Смолян. Въпреки това отчитаме намаляване на застрашените, защото в предишните години сме имали много голяма бройка с положителна проба в дома и там сме провеждали на няколко пъти профилактични мероприятия“, уточни д-р Лазарова.

Тя допълни, че се предвижда при следващите кампании за безплатни прегледи, които се организират няколко пъти годишно, да обхванат и потребителите от останалите социални домове в общината, тъй като по време на ковид-пандемията не са извършвали профилактика там. Това и причината да се възобнови тази дейност, защото те са застрашени контингенти с преболедували между тях и е добре да ги проверяваме поне един път годишно, коментира д-р Лазарова.

Тя обобщи, че като цяло броят на болните от туберкулоза в област Смолян се запазва през последните години и няма завишение на заболелите.