12 нерегламентирани сметища на територията на Великотърновска и Габровска област са почистени през месец юли, след издадени предписание от Регионаланта инспекция по околна среда и води в старата столица, предаде кореспондент на “Фокус". От Екоинспекцията отчитат, че са премахнати камари с всякакви боклуци от землищата на еленските села Палици, Давери и Константин; стражишкие - Асеново, Благоево и Царски извор; горнооряховските Драганово и Крушето; както и от землището на Сухиндол. Почистени са още няколко сметища в Габровски регион.

През юли са извършени 88 проверки на 82 обекта, като 52 от тях са били планирани.  В рамките на осъществения контрол са издадени 12 предписания.

“През периода няма съставени актове. Не са издавани и наказателни постановления. Сключени са три споразумения по Закона за административните нарушения и наказания, между наказващия орган и нарушителя, на стойност 4 900 лв. Наложена е една текуща месечна санкция на дружество от град Лясковец в размер на 133,18 лв./месец, считано от 3 юни до преустановяване на нарушението за превишаване на нормата на допустима емисия въглероден окис, определена в приложение № 7 към чл. 21 от Наредба №1 за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии", обобщава Милка Асенова, отговаряща за “Връзки с обществеността" в РИОСВ.

От наложени в предходни периоди санкции през юли са събрани близо 4500 лева. Малко над 3500 от тях са разпределени по общините, където са глобените обекти. По 1600 лева са получили Общините Велико Търново и Горна Оряховица, 307 лева са отишли в бюджета на Община  Лясковец.