Едно и също село - с два различни режима на водата. Единият режим е за къщите в ниската част, а другият – за тези нависоко. Примерът е от Монтанско, където също както и в много други области на страната ни, редица населени места страдат от безводие. В този регион обаче е в сила и друга система за режимно водоснабдяване: на четни дати за едни села, а на нечетни – за други.

"Един ден има, един ден няма. По два-три дни няма. А сега заради дъжда...“, казват пред bTV Лиляна и Рангел от село Видлица. 

За да имат вода, когато по чешмите я няма, хората в селото пълнят каквото имат – бидони и цистерни.

Видлица е сред общо дванайсетте населени места в Монтанско с режимно водоснабдяване. То е част от община Георги Дамяново, където селата без вода са най-много – всяко трето.

"От пролетта един път е валяло и нощеска малко ръсна и това беше. Три реда чушки сме насадили, че като няма вода с какво, какво да ги правим? Живот“, казва Иванка Никифорова.

Планинските села са с речни водохващания и при липса на дъжд ограниченията са неизбежни, казаха от водното дружество.

А за да се намалят загубите на вода, от общината продължават със смяната на водопроводи и търсенето на нови водоизточници.

"Просто няма вода на територията на цялата община, за съжаление. Планинска община сме, източниците са ни от повърхностни води и трябва да се мислят в перспектива някакви решения за водоснабдяване, защото виждаме климатът какъв е и трябва да се подготвим за това, което ни очаква“, обяснява кметът на общ. Георги Дамяново Нина Петкова.

С режим в четни и нечетни дни и по часове за ниските и високите части са и населени места с подземни водоизточници. Графикът на водоподаване ще остане в сила до първата по-сериозна валежна обстановка.

Останалата част от регион Монтана, която се захранва от хидровъзела "Среченска бара“, към момента не е застрашена от режим, допълниха от водното дружество.