Близо 12 млн. лв. за реализация на инфраструктурни проекти в селата в региона получава Община Свищов. Договорът подписаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и кметът на крайдунавската община Генчо Генчев, предаде кореспондент на "Фокус“. Парите ще дойдат от Инвестиционната програма за общински проекти.

Финансовите средства на обща стойност 11,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пет инфраструктурни проекта, които ще бъдат реализирани в населените места от община Свищов.

По проектите ще бъдат извършени следните дейности: основен ремонт на улици на в селата – Българско Сливово, Вардим, Драгомирово, Козловец, Морава, Овча могила, Ореш, Хаджидимитрово и Царевец; основен ремонт на пътя Павел – Совата/ - Хаджидимитрово; реконструкция на довеждащ водопровод от "Гиглик 1“ до черпателен резервоар в село Хаджидимитрово; аварийно-възстановителни работи за реконструкция на напорен водопровод в село Алеково; и укрепване а улица "Главна“ в село Ореш.

Във връзка с одобрените проекти кметът на Свищов декларира готовност за стартиране на строителните дейности, тъй като вече са проведени обществени поръчки, има избрани изпълнители на строително-монтажните работи и могат да стартират реализацията на обектите скоро.

Кметът Генчев подчерта също, че за първи път в община Свищов влизат толкова много средства за проекти, насочени към населените места и добави, че с финансирането от Инвестиционната програма за общински проекти, ще се даде възможност да се реализират ключови общински политики отлагани с години, което със сигурност ще допринесе за създаването на по-благоприятни условия за развитие на местната икономика и подобряване качеството на живот на населението.

"Към МРРБ има входирани 18 заявления, като в най-кратък срок се очаква подписването и на останалите. Изготвена е необходимата техническа документация и са спазени всички изисквания, за да продължи да подписването на споразумения за тези изключително важни и значими обекти на територията на община Свищов“, добави още той.