Учениците от ОУ "Христо Ботев“ в Ценово тържествено отбелязаха 110-та годишнина от рождението на Асен Босев. Това беше и заключителното мероприятие, посветено на Деня на четенето, който прерасна в Седмицата на четеното в учебното заведение. Инициативата се проведе съвместно с местното читалище.

Събитието беше уважено от зам.-кмета на община Ценово Ваня Игнатова, а гости на тържеството бяха читалищни дейци, бивши преподаватели и специалисти от общинската администрация. Проявата премина и със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на местната власт.

22 ученици от първи до седми клас се включиха в конкурса за рецитиране на популярни стихотворения на големия поет с детска душа. В залата на училището беше подредена и изложба от рисунки, свързани с твореца или посветени на герои от произведенията му. Многобройни бяха аплодисментите за драматизацията на "Мимето“. Петокласници умело влязоха в ролята на герои от разказа и искрено разсмяха присъстващите с методите на възпитание на децата.

В първа възрастова група – от първи до четвърти клас, на първо място застана Ахинора Асенова, следвана от Марая Ценкова и Теодор Атанасов. При по-големите журито връчи награди на Стилиян Стефчев, Василена Иванова и Моника Милушева. Заслужено признание получи творбата на Георги Мирчев, за която бяха използвани нетрадиционни техники на изображение.

"Денят на четенето, който прерасна в Седмица, вдъхнови не само децата, но и техните родители. Всички те осъзнаха важността да се чете и колко необходими са книгите“, сподели Камелия Леонова – директор на училището. В Ценово учениците четоха заедно с родителите си по повод Деня на християнското семейство. Емоционално премина срещата и в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. Повечето от учениците вече са редовни читатели в детския отдел на читалищната библиотека.