"На 15-та минута трябва да има движение на спешен автомобил към инцидента - линейка, пожарна". Това каза заместник областният управител Атанас Ташков преди началото на съвместно учение за реакция на съставните части на Единната спасителна система. Днес те направиха показно учение какви са действията им при настъпило ПТП, предаде репортер на "Фокус".

Ташков сподели, че то е във връзка с годишния план на областната комисия за безопасност на движение по пътищата. 

План-сценарият на учението предвиждаше верижна катастрофа на автомагистрала "Тракия“, която е предизвикана от влошени метеорологични условия.

В симулацията участват два автомобила, камион и автобус, с много пострадали, включително и деца. В един от леките автомобили е възникнал дори и пожар.

Заместник областният управител сподели, че това е тест на единната спасителна система, как сработват институциите и как се реагира при реален инцидент.

Той посочи, че всяка година има такъв тип обучение - миналата година по пътя към Чепеларе. 

"Сега ще видите как ще подадем сигнал на 112 и ще видим, как се предава информация, кой идва и какви мерки са предвидени. Правим го, за да сме по-подготвени при истински такъв инцидент.", каза той.

Мъжът определи, че пожарната и полицията са водещите институции при една такава ситуация, а след това е центъра за спешна помощ, както и при нужда РЗИ. Той допълни, че пътна безопасност също трябва бъдат там.

Най-важни в този тип учения са изводите, които се правят след тях, а именно времето за реакция и липсите на службите. Той сподели, че се прави обзор и се дават препоръки.