В навечерието на откриването на учебната 2024/2025 година Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов“ отбелязва пореден успех на своите ученици.

Единайсет от възпитаниците на елитната гимназия от Випуск 2024 бяха наградени с национални дипломи на официална церемония в Националния археологически музей в столицата. Рекорден бе броя от номинации - 120 пълни отличници, лауреати на националните дипломи, като РУО-Пловдив е предложило 21 зрелостници за почетното отличие.

"Изключително сме горди с многобройните постиженията на випуска през изминалите 5 години. Техните успехи на национални и международни състезания и олимпиади, наградите и грамотите на отличилите се с иновации и разработки в областта на математиката, информатиката, физиката, компютърната графика и български език са изключителен успех не само за тези млади хора, които бяха наши ученици, но и за целия учителски колектив. Получилите национални дипломи са 11, като единствено софийската Математическа гимназия имат с един награден повече.“, коментира директорът на Веселина Карапеева, за която това е и първия випуск, който посреща и изпраща като директор на Математическата гимназия.

Карапеева споделя, че това са ученици, постигнали пълни шестици по всички предмети в дипломата за средно образование, както и на държавните зрелостни изпити, с постижения в сферата на образованието, науката, технологиите, изкуствата и спорта. Отличилите и получили национални дипломи са:

Росен Разпопов - Трето място (индивидуално) и трето място (отборно) на Националното състезание "Практични финанси“ и първо място (отборно) и трето място (индивидуално, най-добър дебатьор) на Националното състезание по дебати на английски език на фондация БЕСТ.

Мариела Антонова - Грамота за участие в национален кръг на Олимпиадата по английски език - 2020 г.

Мартин Костадинов - Първо място в математическия турнир "Иван Салабашев“ - 2019 г.

Йоана Йовкова - Второ място на областния кръг на Националното математическо състезание "Европейско кенгуру“ - 2024 г.

Изел Хатърназ - Лауреат на Националната олимпиадата по български език и литература - 2024 г.

Иван Шепелев - Сертификат за участие в Националното състезание по роботика - Дни на роботиката към Техническия университет - София - 2023 г.

Златина Тикларова - Победител в състезанията "Стъпала на знанието. Български език и литература“ на Сдружение "Десет книги“ 2022 г

Десислава Ненова - Грамота за участие в националния кръг на Олимпиадата по български език и литература - 2021 г.

Георги Колев - Математическа гимназия "Академик Кирил Попов“ - гр. Пловдив. Второ място на национален кръг на Олимпиадата по информационни технологии - 2022 г.

Евгения Ангелова - Четвърти турнир по лека атлетика в зала "Плевенска Панорама“ - 2019 г., първо място в дисциплина "Скок дължина“ и трето място в дисциплина "60 метра гладко бягане“.

Ана Лимонова - Balkan Voices International Tournament, Благоевград - 2024 г., първо място в дисциплина "Оригинална реч“ (Original Oratory), четвърто място в дисциплина "Спонтанна реч“ (Extemporaneous Speech) и първо място за най-добро общо представяне.

Отличията им бяха връчени от служебния премиер Димитър Главчев, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на културата Найден Тодоров.

На 16 септември, в 10.00 часа ще е тържественото откриване на новата учебна година когато вратите на гимназията ще отворят, за да посрещнат и новия випуск петокласници и осмокласници.