Най-накрая една отдавна неразбираема нито за туристите, нито за младото поколение на Варна грамада, ще бъде премахната и заменена от паметен знак. Това е купчината камъни през стълбището на централния вход на сградата на Община Варна.

11 години тя буди недоумения у хората. В началото знаеха, каква е причината за нея, но с годините този спомен избледня и варненци настояваха за премахването й и заменянето с някакъв символ.

Става въпрос за грамадата от камъни, събрани от варненци по време на протестите преди повече от 11 години. Връх на недоволството бе самозапалването на Пламен Горанов, който се превърна в българския Ян Палах.

Най-после тази грамада ще бъде заменена. Това ще стане на 25 октомври (петък), в 9:00 ч. Тогава пред сградата на Община Варна ще бъде открит паметен знак на обществения активист Пламен Горанов (1976 – 2013 г.). Автор на мемориалната плоча е варненският архитект Жулиян Начев. Тя ще бъде поставена в градинката пред официалния вход на административната сграда. Това е мястото, където през 2013 г. младият мъж се самозапали в знак на граждански протест.

Събитията от зимата на 2013 г., довели до трагичната му смърт, оставиха болезнена следа в паметта на града ни, коментира кметът Благомир Коцев. По думите му името на Пламен Горанов е символ на гражданска ангажираност и непримиримост и заслужава да се помни дори от онези, които не приемат действията му.

Предложението за поставяне на знак в памет на Пламен Горанов е внесено от граждански комитет още през 2017 г. След множество отлагания, наскоро то беше одобрено от Експертния съвет по естетизация на градската среда, в който участват граждански експерти и представители на професионалните общности. Инициативата получи одобрението и на бащата на загиналия, с когото кметът Коцев проведе лични разговори. Изработката и поставянето на паметния знак е финансирано от дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Днес кметът Коцев лично ще се срещне с представители на комитета, за да обсъдят действията по поставянето на паметния знак. Ще бъде обсъден и въпросът със съхранението на грамадата от камъни, която беше натрупана в памет на Горанов от граждани пред сградата на Общината. На откриването в петък са поканени всички граждани, които имат отношение към живота и паметта на младия мъж.

Откриването на паметния знак е във връзка и с рождената дата на Горанов. На 20 октомври той щеше да навърши 48 години.