109 години от развитието на художествения живот във Велико Търново са събрани в каталога "Завръщане към Велико Търново“. Още с представянето си новото издание предизвика голям интерес сред търновските художници, студенти и почитателите на изкуството в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Каталогът е част от по-мащабен проект, който включва изложба и виртуален тур към нея под същото название.

"Експозицията е своеобразна хроника на вековната връзка между художници и този магнетичен град. Тя е визуален реверанс към множеството живописци, графици, скулптори и приложници, които с времето са се утвърдили като неизменна част от биографията на Великотърновската художествена галерия "Борис Денев". В нея са маркирани художествени явления и автори, белязали културния живот във Велико Търново и изкуството в страната. В нея се срещат богатата история на Галерията и желанието на съвременните й уредници да отговорят на мисията, завещана им от времето, от първите ентусиасти и стотиците художници с това образно "Завръщане към Велико Търново", казва проф. Марин Добрев.

В изложбата, каталога и виртуалния тур бяха представени 133 -а автори с творби, обхващащи периода от 1910-а до 2019-а година. Обединяващото между тях е, че всеки един от авторите, независимо от своя статут (роден, живял или работил във В. Т.), е пребивавал във Велико Търново, свързвайки се през годините със специфичното културно-историческо наследство на старата столица и оставяйки своето послание за идните поколения. Творбите, представени в каталога, са част от фонда на Художествена галерия "Борис Денев“.