С всенощно бдение и архиерейска света литургия в Рилската света обител отбелязват 1077 години от успението на нейния основател и покровител на българите - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, предаде репортер на "Фокус“.  На този ден в манастира се събира голямо число православни християни, дошли от всички краища на страната да се преклонят пред Рилския светец. В манастира е положена и раклата с честните му мощи.

Отказал се от света и неговите материални блага, достигнал святост в очите на Бога, св. Йоан продължава да върши чудеса, като лекува болни и дарява бездетни семейства с рожби, да наставлява и спомага по пътя на спасението всички, които чрез пост и молитва търсят духовно съвършенство, мир и благодат от Бога.

Празникът на Св. Иван Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се почита Успението на светеца. На 19 октомври се отбелязва пренасянето на мощите на светеца от София във Велико Търново, този ден се нарича ден на отеца, или Отчовден. На 1 юли се отбелязва връщането на мощите на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. И на трите празника почит към светеца отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в централната манастирска черква.

Венцеслав ИЛЧЕВ