Държавният архив в Кюстендил припомня с дигитална изложба от снимки случилата се визита от 18 май 1918 година, предаде репортер на "Фокус“. Кадрите са от архивни документи, съхранявани в хранилищата и са по повод 60-годишнината от създаването на Държавен архив – Кюстендил.

Зрителите и читателите имат възможност да научат повече за Карл I Франц Йозеф, който е австрийски император, крал на Бохемия и крал на Унгария. Последен представител на династията Хабсбурги. Женен е за италианската принцеса Зита Бурбон – Пармска. Императрица Зита е еднокръвна сестра на българската княгиня Мария – Луиза, съпругата на цар Фердинанд I.

На 18 май 1918 година австрийският император Карл I заедно с цар Фердинанд посещава Главната квартира на действащата армия в Кюстендил, като предишния ден е в София, придружаван от съпругата си Зита.

Държавният архив цитира кюстендилската поетеса Веса Паспалеева, която пише в своя дневник във връзка с посещението. Тя описва това бележито историческо.

"Целият град е в трескаво очакване … О, колко личности бяха нахлули с гладко изгладени рединготи, вмирисани на нафталин… може би неизвадени от сватбата или пък от Коледа на Коледа – обличани и пак грижливо оставяни в очакване за славни дни… Но да оставим фраковете и медалите… След тричасово напрегнато чакане и безгранично любопитство топовият салют извести пристигането на височайшите гости… Едно общо раздвижване и почит – силно издаване напред, което бе отблъснато от множеството блестящи на слънцето щикове… Всред бурни овации и ураган от цветя негово апостолическо и кралско величество австрийският император мина, обкръжен от няколко лица и след неговия автомобил – плеяда от други, носещи надути питки, по-скоро тлъстички членове на безконечната свита... Безбожно измъчване на войниците да дефилират пред гостите… Ах, ами четвъртият стар подпоручик – някогашният мой добър учител! Нима мога да забравя как отчаяно маршируваше… О, българска военна слава! О, бранна суета!...“